duminică, 25 ianuarie 2009

Valuri naționaliste

Roza vânturilor Marţi, 20 Ianuarie 2009

"HVG (Budapesta)"

In anul 1989, Europa Centrala si de Est a fost martora unei serii de schimbari care, cumulate, au reprezentat o revolutie in adevaratul sens al cuvintului. Idealurile de independenta nationala si de suveranitate au mers mina in mina cu reformele care au condus la instaurarea democratiei, la extinderea UE si la occidentalizare. Insa revolutiile nationaliste au inceput in anii 1990 si 1991, prevestind schimbarile de regim ce aveau sa urmeze.

Primul val de nationalism s-a stins la mijlocul anilor 1990. A fost inlocuit cu un soi de promisiune dubla: pe de-o parte promisiunea europenizarii, a posibilitatii de aderare la NATO si la UE, iar pe de alta parte, promisiunea stingii politice, potrivit careia siguranta oferita de perioada socialista va putea fi reinstaurata.

In noul mileniu, cind a devenit clar pentru central-europeni ca statutul de membri a NATO si UE era o certitudine, promisiunea si-a pierdut puterea, aparind o anumita furie vizavi de eforturile ce trebuia depuse pentru a fi atins scopul integrarii. A inceput in aceste tari o lupta pentru controlul asupra vietii politice si economice, dar si asupra mass-media. Nationalistii si liberalii, modernizatorii si anti-modernizatorii, pro-europenii si euroscepticii au intrat intr-un conflict dur. Momentul acesta a coincis cu puternicul val fundamentalist nationalist si crestin care a lovit SUA dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001.

A aparut, deci, un nou val nationalist etnic, care a atins intensitatea maxima in Ungaria, in primavara anului 2002, afectind in mod direct populatia. Apoi, in martie si aprilie 2002, sute de mii de oameni au imbracat culorile nationale in demonstratii de masa. Dreapta politica vedea liberali si straini bolsevici peste tot, in vreme ce stinga avertiza ca exista posibilitatea ca 20 de milioane de muncitori romani sa soseasca in Ungaria. Insa a intrat in scena populismul social, care a constituit motivul pentru care referendumul cerut de partidul de opozitie FIDESZ (Uniunea Civica Maghiara), privitor la dubla cetatenie, s-a soldat cu un rezultat negativ in decembrie 2004 - in momentul in care Revolutia Portocalie din Ucraina stirnea sentimente puternice in statele baltice, Polonia si Romania. Acest val i-a adus la conducere pe gemenii Kaczynski, in toamna lui 2005, si a alimentat o atmosfera de nationalism extremist in statele baltice. Disputa estoniano-rusa a izbucnit in primavara lui 2007, contribuind la ascensiunea unei "ideologii a nationalismului defensiv", care viza Rusia si minoritatea rusa din Estonia.

Insa acesta tendinta a parut sa se corecteze de la sine. Dreapta politica din Polonia a cistigat alegerile, extremistii romani nu au mai intrat in Parlament, iar extremistii maghiari au fost marginalizati. In Slovacia, Robert Fico avea un discurs nationalist doar in masura in care era necesar pentru a mentine majoritatea coalitiei sale. Razboiul georgiano-rus nu a reusit sa stirneasca proteste semnificative din partea populatiei.

Insa poate ca lucrurile nu stau, de fapt, atit de bine. La o intilnire recenta intre intelectuali slovaci si maghiari, politologul Peter Tolgyessy si politicianul Laszlo Szigeti din Slovacia au afirmat ca a aparut o tendinta accentuata spre nationalism, in urma schimbarii de regim. Ea a fost legata de iluziile nutrite de populatiile tarilor respective: ele doresc o viata occidentala - perspectiva ce pare tot mai indepartata. Politicienii creeaza nationalismul, iar nationalistii creeaza la rindul lor politicieni: lumea politica nu face altceva decit sa satisfaca cerintele alegatorilor. Viitorul va fi marcat de un nationalism pronuntat si de xenofobie, in intreaga lume - a adaugat Szigeti.

"Al treilea val" nationalist va aparea in urma crizei economice. Nationalistii dezamagiti de forintul unguresc, zlotul slovac si coroana ceha, care sint eurosceptici si in acelasi timp se declara europeni occidentali, inalta steaguri nationale la Gyor, Poznan si Mlada Boleslav. Angajatii din banci si inginerii, investitorii imobiliari si magistratii incep sa nutreasca simpatie fata de compatriotii lor nationalisti mai putin sofisticati. Ei ar putea incepe sa considere evreii, rromii, romanii, slovacii, europenii, americanii si pe oricine altcineva ca fiind vinovati pentru problemele lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu