duminică, 25 ianuarie 2009

DEZBATERE: Dispare nationalismul din Romania?


„S-a vorbit mult despre ateism (in perioada comunista- n.r.), dar abia am asteptat sa ne facem cruce in fata bisericii. Acum, se bagatelizeaza nationalismul, dar de-abia asteptam sa ne facem cruce in fata neamului romanesc”, sunt cuvintele liderului PRM, Lucian Bolcas, dintr-un interviu acordat evz. ro.

Ce mai inseamna nationalismul intr-o epoca moderna in care, de cele de mai multe ori este confundat cu rasismul sau xenofobia, au dovedit-o romanii la urne, pe 30 noiembrie. Doua partide politice, unul cu ecou puternic in politica romaneasca imediat dupa Revolutie, iar celalalt bucurandu-se de aprecierea romanilor medii, sunt in pericol sa dispara de pe panoplie timp de cel putin patru ani.

Considerate nationaliste PRM si PNG sunt marile perdante ale alegerilor parlamentare din acest an. Intre cele doua partide exita diferente fundamentale. Declarativ amandoua de dreapta, cele doua sunt partide de lider (charismatic), care supravietuiesc exclusiv prin presedintii lor.

Manifestat pregnant in doctrina de partid, nationalismul prm-ist nu s-a putut face auzit de urechile romanilor, sau mesajul a fost alterat si perceput, cum se intampla tot mai des in ultimul timp, drept unul rasist sau xenofob. Modul in care liderul si programul partidului au abordat problema maghiarilor si nationalismul exacerbat al lui Vadim Tudor au ajutat PRM-ul in trei alegeri parlamentare.

In 2000, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, era pe punctul ca, folosind acelasi discurs nationalist de acum, sa ajunga presedintele Romaniei. Acesta a intrat in turul doi al prezidentialelor, dar a fost devansat de Ion Iliescu. Politologii au pus aceasta ascensiune pe seama starii generale de degradare in care se afla tara. In plus, politica romaneasca din 2000 nu era atat de „sloboda” in discurs ca cea de acum. Astfel, limbajul violent si agresiv al presedintelui PRM era conform asteptarilor publicului. Insa, romanii au rezistat atunci, ca si acum, tentatiei extremiste.

PNG a fost pierdut de labilitatea doctrinara si discursul adesea plin de nonsens al presedintelui George Becali. Nationalismul PNG este trambitarea unei idei prost intelese, care i-a facut pe oameni sa o accepte ca populara, dar de care s-au ferit. Faptul ca incercarile de a accede in Parlament s-au soldat cu esec a facut ca, pe lista partidelor nationaliste sa ramana doar PRM.

Desi la un moment dat s-a aflat pe locul al doilea in preferintele romanilor, presedintele PNG a scazut vertiginos in sondaje, fapt intarit si de scorul inregistrat in alegerile de la 30 noiembrie, putin peste 2%.

Dezamagirea a fost mare si declarata, Becali anuntand imediat dupa sondajul INSOMAR de la ora 21:00 ca se va retrage din politica „cel putin pentru un timp”. „Politica este pentru mine ceva prea mult”, s-a confesat acesta.

Este adevarat ca intrarea in politica si-a facut-o prin fotbal, la care se pricepe mult mai bine. In urma cu doi ani, la restaurantul Golden Blitz, a avut loc „botezul politic” al lui Gigi Becali, „oficiat” de chiar presedintele Traian Basescu. De atunci, liderul PNG nu s-a sfiit sa-si afiseze promisiunile nationaliste, pe care le-a confundat cu populismul.

Astfel, au curs, fara discernamant, actele de binefacere, in numele poporului roman si al lui Dumnezeu. Romanii au primit ce li s-a oferit, dar s-au ferit sa voteze. Sa-si fi pierdut acestia nationalismul?

Alina Vataman - Evenimentul Zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu